Окончателното оттегляне на Русия от Договора за обикновените въоръжени сили в Европа

...
Окончателното оттегляне на Русия от Договора за обикновените въоръжени сили в Европа
Коментари Харесай

След Русия НАТО също се оттегля от Договора за обикновените въоръжени сили в Европа

Окончателното отдръпване на Русия от Договора за елементарните въоръжени сили в Европа (ДОВСЕ) принуди НАТО да „ прекрати неговото деяние за толкоз дълго, колкото е належащо “. Войната, която води Русия против Украйна, опонира на задачите на контракта, а последните дейности на Москва се трансфораха в „ още една стъпка в систематичното подкопаване на евроатлантическата сигурност “.

Решението е подкрепено от всички съдружници в Алианса, се казва в изказване на НАТО, оповестено на 7 ноември на неговия уебсайт.

Припомняме, че Русия завърши тази нощ процедурата по излизането си от ДОВСЕ, чието деяние беше спряно от нея още през 2007 година, обявявайки с преднамерено изказване на съветското министерство на външните работи, че договорът " дефинитивно стана история за нас ".

НАТО счита, че " Русия продължава да показва неуважение към контрола върху въоръженията, в това число правилата на взаимност, бистрота, осъществяване на условия... и подкопава интернационалния ред, учреден на правила ".

ДОВСЕ е признат през 1990 година и приспособен през 1999 година след разпадането на Варшавския контракт и разширението на НАТО. С него са въведени количествени ограничавания върху пет съществени категории стандартни оръжия и техника - бойни танкове, бойни бронирани машини, артилерия, бойни самолети и бойни хеликоптери.

През 2007 година съветският президент Владимир Путин подписа декрет за прекъсване на присъединяване на Русия в съглашението. През 2015 година съветската делегация приключи участията си в съвещанията на взаимната консултативна група, а през май 2023 година Държавната дума (парламентът на Русия) утвърди закон за денонсиране на контракта.

С войната си против Украйна, където Русия непрестанно продължава да изпраща военна техника и оръжия, от действието на контракта не остана и помен.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР